miercuri, 30 noiembrie 2016

T6N: Punctajul bonus va fi testat in editia din 2017

Socotit candva ca fiind un sport conservator, rugby-ul a intrat intr-un proces de modernizare din 1995, anul adoptarii profesionismului. Un ultim exemplu in acest sens il reprezinta adoptarea sistemului cu punctaj bonus in Turneul celor 6 Natiuni (Six Nations). Consiliul care conduce competitia a anuntat ca acesta va fi folosit atat in intrecerea echipelor de seniori, cat si a acelora de sub 20 de ani, precum si la feminin.

Sistemul va fi experimentat in 2017, iar dupa ce competitia se va incheia vor fi trase concluziile. Scopul urmarit de organizatori este usor de inteles. Se vizeaza incurajarea jocului ofensiv, dar si ca intalnirile sa fie echilibrate.

In editia 2017 a Six Nations se va acorda urmatorul punctaj bonus

- 1 punct bonus ofensiv – echipei care inscrie (cel putin) 4 incercari in cursul unui meci castigat (in acest caz formatia respectiva va primi cinci puncte – se acorda patru puncte pentru victorie)

- 1 punct bonus ofensiv – echipei care inscrie (cel putin) 4 incercari in cursul unui meci terminat la egalitate (in acest caz formatia respectiva va primi doua puncte – se acorda 4 puncte pentru victorie)

- 1 punct bonus ofensiv – echipei care inscrie (cel putin) 4 incercari in cursul unui meci pierdut (in acest caz formatia respectiva va primi 1 punct – nu se acorda alte puncte in caz de esec)

- 1 punct bonus defensiv – formatiei care pierde o intalnire la o diferenta de cel mult 7 puncte (in acest caz formatia respectiva va primi 1 punct – nu se acorda alte puncte in caz de esec)

- 3 puncte bonus – echipei care realizeaza ”Marele Slem” (Grand Slam) prin castigarea celor cinci meciuri disputate intr-o singura editie

Sistemul cu puncte bonus a fost utilizat pentru prima oara in competitiile rugbystice din emisfera Sudica (in Tri-Nations si in Super 10/12). 



Niciun comentariu: