luni, 12 februarie 2007

SIX NATIONS 2007 / EVENIMENT: Primul meci de rugby pe Croke Park










Intalnirea Irlanda - Franta (17-20) este cea dintai din istoria sportului cu balonul oval disputata pe impozanta arena din Dublin. In noiembrie 1920, o gruparea paramilitara pro-britanica a ucis acolo 14 oameni, 13 spectatori si un jucator, in timpul unui meci de fotbal galic, motiv pentru care irlandezii au interzis disputarea oricarui sport de orgine britanica. Iar decizia a fost mentinuta pana ieri, duminica, 11 februarie.

Denumita in galica Pairc an Chrocaigh, Croke Park este cel mai mare stadion din Irlanda, putand primi pana la 82.500 de spectatori, si locul unde isi are sediul GAA, cea mai importanta organizatie sportiva din Insula Verde. El a fost folosit numai pentru sporturile de origine galica - fotbal galic, hurling si Camogie.

Croke Park a fost amplasat pe un teren unde se practica sportul, cunoscut la acea vreme sub numele Jones Road Sportground si care apartinea lui Maurice Butterfly. Dupa fondarea GAA, in 1884, el a fost utilizat, asa cum spuneam mai sus, pentru gazduirea unor meciuri in sporturi galice. Asa s-a intamplat in 1895, cand acolo au avut loc finalele All Irelands. Dupa ce GAA a devenit proprietar al terenului, in 1913, el a fost denumit Croke Park, in onoarea lui Thomas Croke, membru al gruparii. Trei ani mai tarziu, acolo s-a construit o tribuna care permitea o mai buna vizionare a intalnirilor, aceasta existand si acum.

Pe 20 noiembrie 1920, Croke Park a fost locul unde s-a petrecut un masacru cunoscut sub numele Bloody Sunday (a nu se confunda cu un eveniment asemanator produs in Irlanda de Nord, in 1972). Atunci cativa membri ai diviziei paramilitare Auxillaries, devotate politiei britanice, au patruns in arena in momentul in care acolo se disputa un meci de fotbal galic intre echipele din Dublin si Tipperary. Acestia au inceput sa traga in multime, fiind ucisi 13 spectatori si un fotbalist. Numele acestuia din urma - Michael Hogan, capitanul lui Tipperary -, a fost dat mai apoi unei tribune. Masacrul a fost ordonat ca represalii dupa ce 12 agenti secreti britanici fusesera ucisi de oamenii lui Michael Collins.

Acel eveniment tragic din 1920 a facut ca irlandezii sa interzica disputarea meciurilor din sporturile de origine engleza (fotbal soccer, rugby si cricket) pe aceasta arena. Decizia a fost anulata in anii 70, insa cu toate acestea regula a fost pastrata. Pe 16 aprilie 2005, GAA a autorizat disputarea meciurilor internationale de rugby si de fotbal soccer pe Croke Park, si aceasta pentru ca Lansdown Road a intrat din acest an intr-un proces de reconstructie.

La inceputul anilor 80, GAA a decis sa modernizeze Croke Park. Dupa cativa ani de lucrari, stadionul a ajuns la o capacitate de peste 80.000 de locuri gratie celor trei tribune ridicate. Duminica, 11 februarie, la meciul Irlanda - Franta (17-20) din Turneul celor 6 Natiuni in tribune s-au aflat 82.300 de oameni, dintre care circa 9.000 au fost suporteri ai "cocosilor".

Amestec de fotbal si rugby

Fotbalul galic este cel mai popular sport practicat in Irlanda. Acesta este un amestec de fotbal soccer si rugby, insa mai putin dur decat acesta din urma pentru ca placajele nu sunt permise. Sport amator, deschis atat barbatilor, cat si femeilor, el impune fiecarui practicant sa nu evolueze decat la o singura echipa in cariera! O echipa este compusa din 15 jucatori, fiind permise cinci schimbari pe meci. Exista un portar, sase fundasi, doi mijlocasi si sase atacanti. Un meci de campionat dureaza 70 de minute, iar cele din liga All-Ireland 60. Jucatorul aflat la minge poate face patru pasi cu aceasta in maini, insa apoi trebuie sa continue cu el la picior, printr-un dribling. Tinta jocului este de a trimite balonul intr-o poarta identica aceleia din fotbal soccer sau pe deasupra ei, printre buturi asemanatoare celor de la rugby. In primul caz se acorda trei puncte, iar in celalalt unul.

Niciun comentariu: